Lezingen
Op elke gewenste locatie kunt u een lezing boeken. De duur van de lezing is in overleg met u, over het algemeen duurt deze een uur of twee keer drie kwartier. De lezingen worden altijd gedeeltelijk aangepast aan de doelgroep.
Prijs vanaf € 250,- ex BTW, reistijd en reiskosten.
De ontwikkeling van de buitenplaatsen aan de Vecht
In deze lezing krijgt u alles te horen over drie eeuwen bouwen langs de Vecht. Van de eerste buitenplaats uit 1628 –een verbouwde boerderij- tot en met de nieuwste buitenplaats uit 2021. De Amsterdamse kooplieden die hier hun buitenplaatsen bouwden kozen voor hun ontwerp opkomende architecten uit hun tijd, die hier volop experimenteerden met moderne vormentaal. Die traditie wordt tot op de dag van vandaag voortgezet. Ook over het leven op de buitenplaats –wie woonden er, hoe kwam men hier, wat deed men hier?- komt u alles te weten.
Gouden Bochten - de relatie tussen de Amsterdamse grachtengordel en de buitens aan de Vecht
Als gevolg van de groei van de rijkdom en inwoners in Amsterdam werd begin 17de eeuw de grachtengordel aangelegd. De bouwheren, welgestelde kooplieden, investeerden vaak hun vermogen in het platteland rondom de stad: in droogmakerijen, fabriekjes of boerderijen. Hier bouwden zij steeds vaker buitenplaatsen waar zij in de zomer genoten van ruimte, frisse lucht en vers voedsel. Ook leverde het platteland bouwmaterialen voor de aanleg van de grachtengordel en zaken als turf of vers drinkwater. Zo was er een sterke wisselwerking en wederzijdse afhankelijkheid tussen stad en platteland, die uitgebreid in deze lezing aan de orde komt. Juliette Jonker schreef hier samen met Steven de Clercq tevens een boek over: Gouden Bochten.
Het interieur van buitenplaatsen aan de Vecht
De tientallen buitenplaatsen die zich spiegelen in het water van de Vecht zijn te bewonderen door iedereen die er langs fietst, rijdt, vaart of wandelt. Maar.. hoe zien deze huizen er nu van binnen uit? Omdat vrijwel al deze monumenten particulier bezit zijn, zijn zij niet toegankelijk. Deze lezing geeft een kijkje achter de schermen en toont u ook interieurs van diverse buitenplaatsen, die verrassend veel overeenkomsten tonen met Amsterdamse grachtenpanden. Stucwerk van vader en zoon Van Logteren, 18de eeuwse wandtapijten en schilderingen van Jacob de Wit zijn enkele elementen die de revue zullen passeren. Veel historisch en recent beeldmateriaal voert u langs eeuwen Vechtse historie en door het ‘binnen’ van de buitens.
De tuinen van de buitenplaatsen aan de Vecht
Al in de 18de eeuw was de Vechtstreek beroemd om de schitterende tuinen die aangelegd werden bij de buitenplaatsen. Strak geschoren heggen, fonteinen, beelden en exotische planten maakten een waar paradijs van deze streek. In deze lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de tuinen van de buitens. U hoort over de botanische interesses en kweekresultaten van buitenplaatsbewoners, hoe de formele tuinen in de loop van de 18de eeuw omgevormd werden tot romantische landschapsparken, waarom er zoveel hortensia's langs de Vecht groeien en hoe de parken nu nog beleefd kunnen worden.
Kastelen langs de Vecht en Angstel
De Vecht mag dan wel beroemd zijn om haar buitenplaatsen, maar al eeuwen eerder stonden er maar liefst 18 kastelen aan de oevers van de Vecht en de Angstel. Zij waren gebouwd in de 13de en 14de eeuw in de machtsstrijd tussen de bisschop van Utrecht, de graaf van Holland en steeds machtiger wordende leenheren zoals de heren van Amstel. U hoort over het hoe en waarom van de bouw van deze imposante gebouwen en vervolgens gaan we van zuid naar noord de Vecht af om ieder kasteel te bespreken. Hoe zagen zij eruit, wie bouwden ze, waarom stonden ze nou juist op die ene plek, wat is er in de loop van de tijd mee gebeurd en wat kunnen we er vandaag de dag nog van zien en beleven?
Sterke vrouwen in de Vechtstreek
Belle van Zuylen, Magdalena Poulle of Agnes Block zijn bekende 'sterke' vrouwen uit de Vechtstreek. Maar in deze regio woonden en wonen veel meer invloedrijke vrouwen die hun stempel drukten op de maatschappij, op cultureel, intellectueel, botanisch, politiek, agrarisch of creatief gebied. Beginnend in de 14de eeuw en in chronologische volgorde doorgaand tot de dag van vandaag komen in deze lezing tegelijkertijd ook de ontwikkeling van de Vechtstreek, de kastelen, de buitenplaatsen en de dorpen aan de orde.