top of page
tijdschrift-100jaar-passie.jpg
100 jaar Passie voor Utrecht

Oud Utrecht vierde haar 100-jarig bestaan met het dikste tijdschrift uit haar geschiedenis met portretten van 30 leden van de vereniging (7500 leden) van een ver verleden tot nu. Als kenner van de Vechtstreek was Juliette Jonker ook geïnterviewd voor dit 'Passie voor Utrecht'-nummer.

De uitreiking vond op 7 juni 2023 plaats op het stadhuis van Utrecht . Burgemeester Sharon Dijksma ontving het eerste nummer. 

20231114_151752.heic
Vroeger en Nu-wandeling Nigtevecht geopend

14 november opende burgemeester Ap Reinders de Vroeger en Nu-bordenwandeling in Nigtevecht. Hiemee is dit dorp de zevende kern van Stichtse Vecht, met zo'n informatieve boordenwandeling. Historische foto's hangen op markante plekken, waar de toeschouwer precies hetzelfde gezichtspunt heeft als de maker van destijds. De routes door Nigtevecht, Vreeland, Maarssen, Loenen, Breukelen, Nieuwer ter Aa en Kockengen zijn door Juliette Jonker gemaakt, in samenwerking met lokale experts en zijn digitaal te zien op de website Routeyou. 

uitreiking prijs erfgoedfestival gooivecht 26 mei 23.png
Prijs voor Erfgoedfestival

Het Erfgoedfestival Gooi en Vecht ontving op 11 mei 2023 de Culturele Prijs Noord-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds, in museum Beeld en Geluid te Hilversum. Juliette Jonker was een van de medewerkers van initiatiefnemer Laura Grijns. Zij maakte diverse filmpjes voor het festival. Zie hier. 

boekuitreiking andla fonds taco dibbits.jpg
Boekuitreiking Rijksmuseum

In de bibliotheek van het Rijksmuseum kreeg directeur Taco Dibbits op 8 september 2021 het boek 'Andla Fonds - leven en nalatenschap van Meile Haga' uitgereikt. Naast de gehele productie en eindredactie van dit boek schreef Juliette Jonker de biografie van de oprichter van dit fonds: Meile Haga, die 49 jaar werkzaam is geweest in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum. Het boek komt niet in de handel maar geïnteresseerden kunnen een PDF opvragen. 

collage 5 x ortt.jpg
Winnaar Ithaka stipendium

Op 27 oktober 2020 ontving Juliette Jonker het Ithakastipendium voor haar onderzoek naar de vijf generaties Ortt die kasteel Nijenrode van 1675 tot 1853 in eigendom hadden. Dit stipendium wordt uitgereikt door de sKBL, Stichting Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De resultaten van het onderzoek zijn in twee artikelen gepubliceerd in de Jaarboekjes van Niftarlake 2020 en 2021.

screenshot_4783.jpg
Uitzendingen #EchtStichtseVecht

#EchtStichtseVecht is de nieuwe serie korte TVprogramma's die Juliette Jonker samen met Marcel Blekendaal, cultuurmakelaar, en Robbert Oelp van RTV Stichtse Vecht maakt over monumenten, vrijwilligers, samenwerken, fondsenwerving etc. etc. Bekijk hier aflevering 1 over Monumenten, hier afl. 3 over Fondsenwerving in de culturele sector, hier afl. 5 over Communicatie en publieksbereik en hier de aflevering over fietsen en wandelen in Stichtse Vecht.

screenshot_4418.jpg
Interview voor HKM

Voor het periodiek van de Historische Kring Maarssen van mei 2019 interviewde Rob Franse Juliette Jonker en verwerkte het gesprek tot een bijzonder verhaal waarin haar drijfveren en enthousiasme voor de Vechtstreek goed belicht worden. Klik hier om het artikel te lezen.

20190320 Cultuur SV D750 (24 van 90).jpg
Opening culturele seizoen

Op 20 maart organiseerden Juliette Jonker, relatiebeheerder Cultuurfonds Stichtse Vecht, en cultuurmakelaar Marcel Blekendaal de Opening van het culturele zomerseizoen in de Priorij van buitenplaats Doornburgh. Zes voorproefjes van zang, muziek, toneel, dicht- en schilderkunst beloofden veel goeds! Klik HIER om een mooi verslag van de avond te zien door Robbert Oelp van RTV Stichtse Vecht.

boekuitreiking burgemeester.jpg
Boekuitreiking
Nijenrode in de kunst

Op 6 september ontving burgemeester van Stichtse Vecht Yvonne van Mastrigt het eerste exemplaar van het boek 'Nijenrode, inspiratiebron voor kunst'. Juliette Jonker schreef hier drie hoofdstukken voor, over de eigenaren in de 17de en 18de eeuw, alle schilderijen uit de gouden eeuw waarop het kasteel is afgebeeld en de Kasteelcollectie. Het boek is een begeleiding bij meerdere tentoonstellingen in het Vechtstreekmuseum en in en rond Nijenrode zelf.

Oprichting Patronen Stichtse Vecht

Vanuit haar functie als relatiebeheerder bij het Cultuurfonds Stichtse Vecht organiseerde Juliette Jonker de Opening van het Culturele seizoen 2018 in het Koetshuis van Nijenrode. Paul Schnabel en Gary Schwartz spraken vanuit verschillende invalshoeken over Mecenaat en er waren diverse optredens. Tevens werd deze avond het fonds 'Patronen van Stichtse Vecht' geïntroduceerd, donateurs die 5 jaar lang fiscaal aantrekkelijk 1000,- per jaar schenken aan het Cultuurfonds en waarvoor enkele malen per jaar bijzondere evenementen worden georganiseerd.

Kaart en informatiebrochure
Stichtse Vecht

In opdracht van het Regionaal Bureau voor Toerisme Gooi&Vecht maakte Juliette Jonker de nieuwe informatiebrochure voor Stichtse Vecht. Aan de ene kant een overzichtskaart van de gemeente met alle nuttige info en toelichtende teksten over de kernen, aan de andere kant alle praktische informatie over wat er te doen is in de gemeente op het gebied van wandelen, fietsen, varen, horeca. overnachten, winkelen etc. Gratis te verkrijgen bij alle VVV-posten.

Uit liefde voor de Vechtstreek

In de Gooi en Eemlander van 30 juli was de spread gewijd aan Juliette Jonker, in de rubriek 'Gedreven'. Uit liefde voor de Vechtstreek is de titel, die haar passie voor haar diverse werkzaamheden verklaart. Het hele artikel is hier te lezen.

Uitzending VPRO
Onzichtbaar Nederland

Op 11 november was de VPRO serie 'Onzichtbaar Nederland' (opvolger van 'Nederland van boven') te zien over de invloed van telecommunicatie op ons landschap. De optische Chappe-telegraaf die onder Napoleon op de Vreelandse kerktoren stond was het onderwerp waarover Juliette Jonker samen met Saskia Spiekman van het Communicatiemuseum in Den Haag vertelde. Kijk hier voor de uitzending.

Op tv bij 
'Hoe heurt het'

Op 13 mei was de herhaling van de uitzending  van' Hoe heurt het eigenlijk' waar Juliette Jonker te gast was bij Jort Kelder. Zij vertelt over de buitenplaatsen en over het belang van het koesteren van dit culturele erfgoed.

http://www.npo.nl/hoe-heurt-het-eigenlijk/24-09-2015/AT_2040891 (vanaf 13.42 min.)

Symposium erfgoed- ensembles buitenplaatsen en kastelen
stamu 2022  032.jpg
Dagvoorzitter uitreiking STAMU-wegwijzer  

De Utrechtse Provinciale Erfgoedmonitor werd in november 2021 uitgereikt aan gedeputeerde Rob van Muilekom en aan de wethouders en ambtenaren van alle 26 Utrechtse gemeenten met cultuur en erfgoed in hun portefeuille. Het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU) maakte voor de derde keer in twaalf jaar de stand van zaken op van het gemeentelijk erfgoedbeleid, zowel in een provinciaal overzicht als in een per gemeente op maat gemaakt rapport. 

De Telegraaf 20 juli 21 inz Fietstocht Breukelen-Brooklyn 375.jpg
Lancering Fietsroute
Breukelen-Brooklyn 375 jaar

De Telegraaf van 19 juli 2021 besteedde aandacht aan de aftrap van de nieuwe fietsroute langs 'Dutch-American-connections along the Vecht' die Juliette Jonker ontwikkelde voor de stichting BrooklynBridgeBreukelen in het kader van de herdenking van 375 jaar relaties tussen Brooklyn, New York en Breukelen, Stichtse Vecht. De tweetalige audiotour is te volgen via de website of de gratis app van Izitravel. Klik hier de om de route te volgen en klik hier om de minidocumentaire over de route te zien. 

IMG-20190315-WA0002.jpg
Dagvoorzitter symposium Interieur! van de RCE

In een met ruim 400 gasten gevulde Sint Joriskerk in Amersfoort vond op 15 maart 2019 het symposium Interieur! van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed plaats. Juliette Jonker was dagvoorzitter en kon elf boeiende sprekers inleiden. Het onderwerp historische interieurs en interieurensembles staat duidelijk op de kaart!

Juliette Jonker ontvangt eerste Stichtse Vecht-penning

Donderdag 29 maart 2018 overhandigden Steven de Clercq en Juliette Jonker hun boekje 'De Kracht van Stichtse Vecht' aan burgemeester Witteman, voorafgaande aan de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Hierna ontving Juliette de allereerste Stichtse Vechtpenning, de hoogste onderscheiding van de gemeente, voor haar inzet voor de Vechtstreek in het algemeen en Stichtse Vecht in het bijzonder. Lees hier het persbericht

Opnames 'Cultuur leeft in Stichtse Vecht!'

Juliette Jonker en Robbert Oelp van RTV Stichtse Vecht maken een serie van vijf minidocumentaires van 'the making of' een groot cultureel evenement in Stichtse Vecht. Bekijk hier de uitzending over het Brugconcert in Vreeland en hier de uitzending over de vijf musea in Stichtse Vecht. Klik hier voor de uitzending van Mattheus in Stichtse Vecht en hier voor de aflevering 'De Kracht van Stichtse Vecht' over de ontwikkeling van het cultuurlandschap.

Opening Vroeger en Nu wandeling door Maarssen

Op 23 februari 2017 opende wethouder Pieter de Groene de Vroeger en Nu bordenwandeling door Maarssen, in opdracht van de gemeente Stichtse Vecht vervaardigd door Juliette Jonker i.s.m. Hans van Bemmel van de Historische Kring Maarssen. Zie ook: www.maarssenvroegerennu.nl.

'Ambassadrice'
Cultuurfonds Stichtse Vecht

Sinds maart 2017 is Juliette Jonker 1 dag per week werkzaam als 'ambassadrice' voor het Cultuurfonds Stichtse Vecht en daarmee verantwoordelijk voor relatiebeheer richting verenigingen en publiek en fondsenwerving. Op RTV Stichtse Vecht vertelde zij 27 maart j.l. meer over het Cultuurfonds.

Publicatie in opdracht van Stadsherstel Amsterdam

Eind maart '17 viel bij alle Vrienden van Stadsherstel Amsterdam het boekwerk over Spinhuissteeg 12 in de bus. Juliette Jonker onderzocht en beschreef in opdracht van Stadsherstel de bewoners- en bouwgeschiedenis van dit huis en de ontwikkeling van de omgeving. Een symbool hoe zorgvuldig Stadsherstel met haar monumenten omgaat!

'Calimeromarketing' VechtExclusief

In de Gooi en Eemlander van 10 mei was de Regionale Spread gewijd aan Vreeland en aan de rol van Juliette Jonker in Vreeland en de Vechtstreek. VechtExclusief wordt genoemd als succesvol resultaat van 'calimeromarketing': "Kleine eenmansbedrijfjes kunnen net zo succesvol zijn als een wereldconcern, als je maar zorgt voor een goede branding van je naam. Juliette Jonker is zo'n beetje de verpersoonlijking van Vreeland en de Vecht". Lees hier het hele artikel.

Ton Stork Vechten voor de Vechtpenning ontvangen

Zaterdag 26 september '15 heeft de Vechtplassencommissie in de Muziektent in Vreeland de Ton Stork Vechten voor de Vecht-penning uitgereikt aan Juliette Jonker-Duynstee. Deze erepenning wordt elke twee jaar toegekend aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van natuur, cultuur of landschap in de Vechtstreek. Het is de 9de keer dat deze penning is uitgereikt in 18 jaar. Meer info: De Vreelandbode 

Gouden Bochten -
Amsterdam en de Vechtstreek

Op 29 maart 2015 reikten Juliette Jonker en Steven de Clercq, auteurs van het boekje 'Gouden Bochten' het eerste exemplaar uit aan Marc Witteman, burgemeester van Stichtse Vecht. Deze publicatie van 80 pagina's verhaalt in zeven thema's over de verwevenheid tussen de Amsterdamse grachten- gordel en de buitenplaatsgebieden aan de rivieren ten zuidoosten van de stad. Prachtig beeldmateriaal en een dito vormgeving maken van deze publicatie een bijzonder geheel en een goede aanvulling op de Gouden Bochten fietsroutes. (www.goudenbochten.nl)

Boek over Vreeland

Begin maart 2015 verscheen de tweede, herziene, druk van het boek 'Vreeland, 750 jaar geschiedenis in vogelvlucht', waarvan Juliette Jonker de hoofdauteur is. Bekijk hier het prachtige promofilmpje vol fotomateriaal en luchtbeelden van Vreeland. Klik hier voor het filmpje over de start van het feestjaar met info over het boek op RTV Utrecht.

Op vrijdag 11 maart was Juliette Jonker dagvoorzitter bij het symposium 'Erfgoedensembles op kastelen en buitenplaatsen', georganiseerd door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De 200 aanwezigen luisterden naar zes inspirerende sprekers in het koetshuis van kasteel Amerongen.

bottom of page