top of page

Theekoepeltocht

De Vecht staat bekend om zijn buitenplaatsen met bijbehorende theekoepels. Deze kleine 'huisjes' stonden aan het water zodat de eigenaar goed kon zien wat zich allemaal op de rivier afspeelde. Door de grote ramen kon de passant de eigenaar ook goed zien zitten, aan de thee in een porseleinen kopje.... En dat was nu net de bedoeling: zien en gezien worden, daar ging het om aan de Vecht. Per boot of fiets maakt u een tocht over of langs het water, langs een aantal van deze tuinsieraden.

Fietsen langs theekoepels

Fietsen langs de Vecht is een unieke belevenis. De afwisseling in het landschap is ongekend. Parkbossen, weilanden, plassen en dorpjes wisselen elkaar af. Er is een grote variatie van historische boerderijen, buitenplaatsen kastelen en andere monumenten. En overal zijn steeds weer theekoepels te zien, een onmisbaar bijgebouwtje bij elke buitenplaats. De tocht voert van koepel naar koepel, waarbij al het andere moois onderweg natuurlijk ook aan bod komt. 

Varen langs theekoepels 

Vanaf het water zijn de theekoepels vaak het best te bewonderen. Zij staan immers meestal direct aan de oever van de rivier. Van de tientallen koepels die bewaard zijn gebleven in de loop der tijd, is er geen een hetzelfde. Er zijn ronde, zeshoekige of vierkante koepels, met een rieten, houten of loden dak, de een dient tevens als boothuisje, de ander  als woonhuis of muziekkamer... Alle facetten komen aan bod tijdens deze tocht, naast natuurlijk alle ander bijzondere gebouwen waar de tocht langs voert. 

Lopen langs theekoepels

Op www.zichtopdevechtstreek.nl vindt u diverse wandelroutes langs de Vecht. Deze komen ook langs alle koepels aan het water. De routes zijn opgedeeld in leuke ommetjes van een paar kilometer en komen altijd langs gezellige horeca met uitnodigende terrassen..

Onderzoek naar theekoepels

In opdracht van de vorige eigenaar heeft Juliette Jonker-Duynstee de geschiedenis van de theekoepel van Vegtlust aan Oud Over 1 te Loenen onderzocht. De koepel hoorde ooit bij een buitenplaats aan de overkant van de weg, die in de 19de eeuw gesloopt werd door de eigenaar van Vegtlust. Deze kocht de terreinen tegenover zijn huis op, sloopte de bebouwing en richtte het terrein in als landschapspark. Het onderzoek verscheen als artikel in het Jaarboekje van Niftarlake 2012.

 

bottom of page