top of page

De tuin van buitenplaats Vreedenhorst

Vreedenhorst is een 17de eeuwse buitenplaats in Vreeland aan de Vecht gelegen in een tuin van 8 ha. Deze tuin is de laatste jaren omgevormd tot landschapspark met zowel historische als moderne elementen. De hele aanleg is in het kader van natuurontwikkeling gedaan door de eigenaren zelf, die tuinarchitect en tuinbaas zijn.
De wandeling voert u door dit fraaie gebied, dat vol zit met bijzondere verhalen.
Een unieke kans om een kijkje achter de schermen te krijgen bij het leven op en rond een historische, particuliere buitenplaats!

Het huis

Vreedenhorst dateert uit ca. 1650, maar is gebouwd op de plek van een eerder huis. De kelders zijn namelijk veel ouder... Het is in verschillende bouwfases tot stand gekomen, wat duidelijk af te lezen is aan het gebouw. Tijdens de rondleiding kan een bezoek gebracht worden aan de centrale hal, waar vele familieportretten hangen, elk met zijn eigen verhaal. 

De boomgaard

In de boomgaard zijn maar liefst 110 verschillende soorten fruitbomen te vinden. Hoogstambomen natuurlijk, zoals die vroeger hier stonden. De eigenaar van Vreedenhorst is pomoloog (fruitdeskundige) en laat u in de herfst de verschillen proeven tussen diverse soorten historische appelrassen. U plukt ze zelf van de bomen... 

www.vreedenhorst.nl

De tuin

De tuin van Vreedenhorst is niet zomaar een tuin. Het is een landschap in ontwikkeling, waarmee in 2002 gestart is met de aankoop van 7 ha weiland. Dit terrein is omgevormd tot een parkbos, boomgaarden en een groen gedeelte. De tocht voert langs diverse elementen die geïnspireerd zijn op de 17de, 18de en 19de eeuwse tuinarchitectuur. De hele aanleg is in het kader van natuurontwikkeling, hetgeen ook uitgebreid aan de orde komt.

Archeologische opgravingen

Rond Vreedenhorst zijn bij de aanleg van het nieuwe landschap veel archeologische resten gevonden. Deze plek ligt immers hoger in het omringende landschap en was al in de vroege middeleeuwen bewoond. Maar ook van latere bewoners lagen restanten van feesten en partijen onder het gras.. Per soort gerangschikt vertellen de honderden 'gevonden voorwerpen' weer hun eigen verhaal. 

bottom of page