top of page

Hollandse Waterlinietocht

Min of meer verstopt in het landschap bevinden zich vele sporen van de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie: forten, sluizen, inundatiesluisjes. In de Vechtstreek zijn deze van Weesp tot aan Breukelen te vinden. In deze tocht – per boot, fiets of busje- gaan wij op zoek naar deze sporen. U leert welke gebieden onder water konden worden gezet en waarom er houten huisjes stonden in de buurt van een fort. Onderweg geniet u natuurlijk niet alleen van de Waterlinie-sporen, maar ook van de buitenhuizen, dorpen en het natuurschoon langs de Vecht. Ontvangst met koffie en taart bij de forten van Weesp of in Nieuwersluis. Lunch of diner is mogelijk in de directe nabijheid van deze forten.

Forten

Zwakke plekken in de waterlinie werden verdedigd met forten. Deze mochten niet opvallen in het omringende landschap en werden daarom beplant met diverse soorten begroeiing ter camouflage en vanwege de functie, bv als brandhout. De forten zijn alleen op afspraak of in oktober, de fortenmaand, te bezoeken, maar eromheen wandelen kan wel. Sommige forten zijn ingericht als overnachtingsaccomodatie (fort Spion), als Cultuurfort (Maarsseveen) of als restaurant (Uitermeer).

Sluizen

Sluizen waren van groot belang voor de watertoevoer naar het te inunderen gebied. Deze sluizen dateren uit de 17de eeuw, toen zij gebruikt werden om turf vanuit de veengebieden naar de Vecht te vervoeren. Nu vormen zij de doorgang tussen de Loosdrechtse plassen en de Vecht, waar duizenden boten per jaar grif gebruik van maken. De tocht voert over deze sluizen, of er doorheen, al naar gelang het vervoermiddel voor deze route!

Bunkers

De Vecht vormde als het ware de 'ruggengraat' van de Hollandse Waterlinie waarmee de aangrenzende oostelijke weilanden onder water gezet konden worden. Overal in de weilanden zien we dan ook groepsaccomodaties, in de volksmond bunkers genoemd, die dienden om soldaten een veilig onderkomen te bieden. De tocht voert ook langs bunkers die 'op pootjes' staan. Hoe dat komt hoort u onderweg... 

Waterlinieroute digitaal

Een deel van deze route kunt u ook zelf fietsen met alle informatie op uw mobiele telefoon. Ga naar www.zichtopdevechtstreek.nl en klik op 'Waterlinieroute'. U kunt de route ook thuis uitprinten. De route loopt tussen Maarssen en Vreeland, langs de Vecht, de Loosdrechtse en Maarsseveense plassen en door vele historische dorpjes.

 

bottom of page